Ontdek het echte Spanje!

Een weekendje naar Madrid of Barcelona, en anders bakken op het strand. Voor veel mensen is dát Spanje. Terwijl Spanje veel en veel leuker kan! Ga daarom bijvoorbeeld eens naar Andalusië.

Andalusië is één van de 17 autonome regio’s in Spanje, oftewel Comunidades Autónomas. Elke autonome gemeenschap heeft zijn eigen regering en parlement met grote wetgevende en uitvoerende macht. Andalusië ligt in het Zuiden van Spanje, aan de Middellandse Zee. Aan de overkant van het water ligt Marokko, als de wind “goed” staat, waait het woestijnzand uit Afrika er het land binnen.

Grote geografische variatie


Geografisch gezien valt Andalusië grofweg te verdelen in drie delen, die allen het ontdekken waard zijn:

  1. De Sierra Nevada en aangrenzende sierra’s in het zuiden en oosten. De hoogste bergpiek is de Mulhacén met 3482 meter.
  2. De Sierra Morena in het noorden op het grensgebied van Extremadura en Castilië-La Mancha.
  3. De imposante vallei van de Guadalquivir ligt hier tussen in, met het beschermde moerasgebied “Marismas del Guadalquivir” als de indrukwekkende delta van deze rivier.

Land van extremen

Andalusië heeft een mediterraan klimaat. De zomers zijn droog en de winters zacht. Maar binnen Andalusië is er veel verscheidenheid, van de uitgebreide kusten tot de besneeuwde toppen van de Sierra Nevada. Zo kun je vaak ’s morgens skiën in de Sierra Nevada en ’s middags zwemmen in de nabije Middellandse zee. Terwijl in de kuststreken meestal een aangenaam klimaat heerst, getemperd door de zee, kan het in het binnenland enorm heet worden: in de hoofdstad Sevilla loopt het kwik in de zomer regelmatig op tot boven de 40 graden celsius. De Cabo de Gata in Andalusië is de droogste plek van Europa. Hier valt slechts 117 mm regen per jaar. De tabernaswoestijn in Almería is de enige echte woestijn in Europa.

Voor iedere bezoeker een avontuur

Andalusië heeft voor elk wat wils. Hou je van cultuur en heb je een interesse in geschiedenis, duik dan in de historische steden Granada, Sevilla en Córdoba, door het boeken van een vliegticket naar Spanje. Sportieve toeristen trekken de Sierra Nevada in, met een omvangrijk net van wandelroutes, mogelijkheden voor alpinisme en in de winter uitgebreide wintersportmogelijkheden. Aan de kust kunnen watersporters hun hart ophalen. Overwinteren en zomers bakken kan in de Costa del Sol en de Costa de la Luz; badplaatsen als Málaga, Torremolinos en Marbella zijn wereldberoemd. Juist op zoek naar een rustige badplaats? Ga dan eens naar het prachtige witte kustdorpje Nerja. Er is een keur aan creatieve vakanties mogelijk in Andalusië; van een schilder- en wandelvakantie tot mozaïeken en beeldhouwen. Tenslotte kunnen golfers ook hun hart ophalen in Andalusië op de ruim 90 golfclubs die de regio rijk is.

Geef een reactie